Namens de oprichters van onze stichting SDPH, voluit Stichting Drentsche Patrijshond, heet ik je van harte welkom op ons blog.
Objectiviteit
Als lezer zul je je afvragen waarom de SDPH is opgericht naast de twee in Nederland al aanwezige rasverenigingen. Hier kunnen we kort over zijn; SDPH is een stichting en geen vereniging. We hebben geen leden alleen maar sympathisanten.
Omdat de stichting geen leden heeft, geeft dat ons de vrijheid objectief een mening te geven over de stand van zaken binnen ons ras en geeft het ons de vrijheid welwillende fokkers te adviseren hoe op een verantwoorde en duurzame wijze zich in te zetten voor het behoud van het ras. Want zeggen dat je houdt van het ras betekent niet dat de fokker de juiste keuzes maakt voor het ras!
Binnen de reeds bestaande verenigingen gijzelen leden, denk hierbij vooral aan bepaalde fokkers, veelal de (fok technische) vooruitgang van de vereniging. Zij drukken, veelal voortkomend uit eigen (financieel) belang, een stempel op de belangrijke fokkerijkeuzes die de vereniging moet maken. Hiermee dienen ze niet het belang van het ras maar enkel het eigen belang. Ook kunnen welwillende fokkers keuzes afdwingen die goed lijken maar met terugwerkende kracht een foute uitwerking hebben voor het ras en de fokkerij in het algemeen. (uitleg over deze laatste stelling volgt)
Wat is er anders aan SDPH
SDPH is een samenwerking aangegaan met Dr. Ir. Pieter Oliehoek. Een populatie geneticus en de geestelijk vader van Dogs Global. Dit is een software programma voor de fokkerij van honden in zijn algemeen, maar zeker ook voor de Drent. Het bestuur van de SDPH werkt samen met Pieter Oliehoek de gegevens over de Drent, vanaf het ontstaan van het ras tot op heden, in het programma continue bij te werken om het in de praktijk toe te passen.
Pieter Oliehoek is naast de geestelijk vader van Dogs Global ook verbonden aan SDPH omdat hij is aangesteld als fok technisch adviseur. SDPH zal in haar beleid en haar uitingen dan ook varen op het kompas en de ideeën die Pieter heeft over het fokken van honden en daarin ook voor ons ras de Drent.
Kijk ter verduidelijking het volgende fimpje.
Omdenken
Vaak wordt er beweert dat “fokken gokken is”. Deze bewering gaan wij niet aanvechten, echter door gebruik te maken van een goed fokprogramma kunnen we veel problemen voorkomen. Problemen in zijn geheel uitsluiten is nooit mogelijk. We kennen allemaal wel voorbeelden vanuit onze naaste omgeving waar uit het niets een persoon geconfronteerd wordt met een ziektebeeld wat in zijn of haar familie nooit is voorgekomen. Uit het filmpje kunt u opmaken hoe dit mogelijk is.
Nu blijft de vraag staan, hoe gaan en kunnen wij ziektes en gezondheidsproblemen voorkomen?
Dit is best mogelijk binnen de fokkerij op het moment dat de fokkers en verenigingen bereid zijn om “om te denken”, dus “het roer om te gooien”. We moeten het verleden loslaten en op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Deze mogelijkheden levert Dog Global en omdat Dogs Global stuurt op genetische diversiteit middels de inzet van het stuurelement Mean Kinship.
Dogs Glogbal adviseert de Drentenfokker de juiste keuzes te maken waarbij het vergroten van de genetische diversiteit voorop staat. Dit doet het programma door iedere Drent binnen het bestand een Mean Kinship waarde mee te geven die berekend is over alle aanwezige generaties. Dus vanaf de “founders” van het ras. (Ter info: ons ras de Drentsche Patrijshond is ontstaan uit 40 founders. Dus 40 honden die aan de wieg stonden van ons mooie ras)
Diversiteitserosie
Door de sturen op genetische diversiteit middels de Mean Kinship waarde van een hond zorgen wij er voor dat er een grotere verscheidenheid aan DNA beschikbaar blijft binnen het ras. In het verleden hebben bepaalde fokkers te eenzijdig genetisch materiaal ingezet. Hiermee bedoelen wij dat bepaalde reuen te vaak hebben gedekt. En zo te veel nakomelingen hebben voorgebracht. Echter geldt dit ook voor de teven. Als een teef 5 nesten voortbrengt met de gemiddelde nestgrootte van het ras dan heeft zij 30 nakomelingen voort gebracht. Als dan ook nog nestzusters op grote schaal zijn ingezet, heeft dit grote gevolgen voor de diversiteit binnen het ras. Dit noemen wij diversiteitserosie.
Bredere inzet van reuen en teven
Het is dus zaak veel verschillende reuen en teven in te zetten voor de fokkerij. Hierbij is van belang reuen en teven in te zetten die een lage Mean Kinship waarde hebben. Veelal dus de dieren die niet gefokt zijn door de grote fokkers of fokkersgroepen in Nederland.
Overmatig testen van honden
Sluit dieren niet uit voor de fokkerij door te veel te testen op ziekten. Dit is immers het paard achter de wagen spannen. Als we ziekten voorkomen door te fokken op diversiteit hoef je niet te testen op deze ziektes. De huidige populatiegrootte van ons ras “de Drent” staat ons niet toe dieren uit te sluiten. Alle nog aanwezige genen zijn we immers nodig om het ras diverser te maken.
Stap over je eigen schaduw
Het redden en instandhouden van het ras is prioriteit nummer 1 en daarbij moeten de bestaande fokkers hun hand in eigen boezem steken. Te vaak komt het voor dat een reu en/of teef alleen maar voorbehouden blijft aan de eigen rasvereniging. Kijk over je eigen schaduw heen en zie alleen de hond met zijn unieke eigenschappen en niet zijn baasje. Om het ras te behouden moeten we immers de honden voorop stellen en doen de baasjes er niet toe.
Outcross; geen goed idee.
Binnen een rasvereniging is er een “Outcross commissie” in het leven geroepen omdat men van mening is dat dit de oplossing naar de toekomst.
SDPH en Pieter Oliehoek zijn van mening dat dit nog niet nodig is voor ons ras mits de fokkers willen veranderen en de focus gaan leggen op het fokken van Drenten met een grotere Genetische Diversiteit. Dus een lagere Mean Kinship waarde. Bovendien zal er door outcross mogelijk ziekte uit het andere ras ons ras binnenkomen.
Tenslotte
Laat het duidelijk zijn: Dog Global is een onafhankelijk software programma, niet exclusief verbonden aan welke rasvereniging dan ook, dat beschikbaar is voor alle Drentenfokkers. Er zijn geen excuses hier niet mee te gaan werken.
Fokkers die vragen hebben kunnen terecht bij SDPH voor uitleg en advies. Dit geldt ook voor pup-kopers die willen weten of de fokker waar zij hun pup willen aanschaffen gefokt heeft op genetische diversiteit. Stuur je vragen per mail naar SDPH en wij gaan hier samen met Pieter Oliehoek gefundeerd op antwoorden.
SDPH hoopt samen met alle Drenten fokkers, die echt houden van hun ras, te gaan werken aan een grotere genetisch diversiteit ten einde ziektes en problemen binnen het ras te voorkomen. Maar vooral het ras te behouden. Een mooi Nederlands ras met specifieke eigenschappen die al ruim 100 jaar een glimlach tovert op menige gezichten van baasjes. We mogen dit ras, wat we kunnen rekenen tot het Nederlandse Cultureel erfgoed, niet verloren laten gaan
Samen met de goedwillende fokkers gaan we hier aan werken, dat beloven wij je!
Joost Wegink
Voorzitter