Het is alweer enkele weken geleden dat wij onze stichting SDPH, voluit “Stichting Drentsche Patrijshond”, hebben gelanceerd. Onze lancering van de stichting, is zoals nu blijkt, een juist initiatief gebleken die door vele Drentenliefhebbers omarmd is.
Ik wil dan ook alle sympathisanten bedanken voor de mooie en welgemeende steunbetuigingen in woord, op schrift en daad (donaties).
Uw en jullie steun hebben ons als bestuur en initiatiefnemers van de stichting een bevestiging gegeven dat er nog vele betrokken liefhebbers zijn van ons ras die echt geven om en geloven in de toekomst van het ras mits de bestaande fokkerij drastisch gaat veranderen.
Laat het verleden los
Een toekomst die mogelijk is als alle fokkers van Drenten, maar dit geldt ook voor andere rassen, het fokken zoals dat altijd is geweest in het verleden loslaten en gaan fokken op het vergroten van de genetische diversiteit. Dit is alleen mogelijk als de fokkers voortaan alle honden gaan betrekken bij de fokkerij. Ook de honden die geen aanspraak maken op een kampioenstitel. Tevens is belangrijk dat de fokkers en hun rasvereniging eens kritisch gaan nadenken over het (vaak)onnodig testen van honden waardoor te veel dieren worden uitgesloten voor de fokkerij. .
Overmatig testen
Door veel te testen en honden uit te sluiten zal de beschikbare genenpool alleen maar kleiner worden waardoor de erosie van genetische diversiteit versterkt wordt. Met als mogelijk gevolg meer ziektes waarop dan ook weer getest zal moeten worden. Feitelijk span je hiermee het paard achter de wagen. SDPH roept dan ook op tot een herziening van de oude wijze van fokken en de inzet van goede software die de fokkers kan helpen de juiste fokkerijkeuzes te gaan maken.
Verschuilen achter VFR
Nu wil ik niet beweren dat fokkers moedwillig op een foute manier bezig zijn of zijn geweest met de fokkerij, maar ik durf wel te beweren dat vele goedwillende fokkers de juiste fokmethodes niet aangereikt hebben gekregen. Door de introductie van Dogs Global kunnen fokkers en de rasverenigingen waarbij ze zijn aangesloten zich niet meer verschuilen achter alleen het Verenigings Fokreglement (VFR).
Founders weg gefokt
Laat het namelijk duidelijk zijn dat vele ziektes ontstaan of kunnen ontstaan door keuzes in de fokkerij. Sinds het begin van ons ras, ontstaan uit 40 “Founders”, is er te veel en te vaak gefokt met maar enkele bloedlijnen dus ook met maar enkele ouderdieren. Vooral de overmatige inzet van enkele reuen door de jaren heen heeft erin geresulteerd dat veel diversiteit is weg gefokt. Dit noemen we erosie van genetische diversiteit! Dus het overgrote deel van de oorspronkelijke genen van de 40 founders vinden wij niet meer terug binnen ons ras. Het is dus zaak dat alle fokkers op zoek gaan naar fokkerijcombinaties die stapje voor stapje gaan bijdragen aan het vergroten van de genetische diversiteit. Dit kan door gebruik te maken van Dogs Global. In het VFR van beide rasverenigingen vinden we niets terug over het voorkomen van deze erosie. Zelf heb ik, ongeveer anderhalf jaar terug, als bestuurder en verantwoordelijke voor de fokkerij getracht bij een van de rasverenigingen een convenant te sluiten met de fokkers om hierop in te zetten. Helaas heeft dat voorstel het niet gehaald.
Gezondheid
Neemt niet weg dat de stichting de regels uit de normen matrix (samenvoegsel van beide VFR’s) onderschrijven en dat wij willen voorkomen dat bijvoorbeeld dragers en/of lijders van epilepsie worden ingezet in de fokkerij.
Het doet ons overigens wel deugd dat door de introductie van onze stichting de interesse in Dogs Global en het onderwerp “Genetische diversiteit” uit gedrukt in de Mean Kinship waarde is toegenomen. Het is ook verheugend dat enkele fokkers zich bij ons gemeld hebben voor het verkrijgen van meer informatie over het onderwerp.
Neutraliteit
Wij als SDPH hebben ons als doel gesteld onze kennis en inzichten over de fokkerij te delen met eenieder die daarvoor ontvankelijk is. Door onze neutrale rol kunnen alle fokkers zich bij ons melden voor informatie en/of om zich aan te sluiten bij de stichting. Nogmaals wil ik hierbij duidelijk zijn; SDPH heeft geen leden. Wij zijn geen rasvereniging maar enkel een stichting die op een transparante en eerlijke manier haar bijdrage wil leveren aan het in stand houden van het ras.
Red de Drent
Het doet dan ook pijn dat er enkelen zijn binnen de Drentenwereld die een verband leggen tussen SDPH en de website van “RED DE DRENT”. Als voorzitter van SDPH wil ik met klem benadrukken dat wij geen enkele betrokkenheid hebben bij deze site of de inhoud daarvan.
Samenwerking
Op zaterdag 12 november jl. is Sinterklaas aangekomen in Nederland en later in december vieren wij allen weer het Kerstfeest. Twee feesten die zorgen voor blijdschap, respect en bezinning. Ik zou mij dan ook echt toewensen dat alle betrokkenen in de Drentenwereld dit goed in zich opnemen en de bereidheid tonen om meer samen te gaan werken in de fokkerij en met respect naar elkaar gaan denken over de toekomstige vraagstukken binnen de Drentenfokkerij.
Zuilen
De komende tijd kom ik vaker terug op deze oproep. Dit is nodig omdat er maar al te vaak wordt gedacht in ‘zuilen’ en dat hierdoor bijvoorbeeld reuen van de ene rasvereniging niet (mogen) worden ingezet bij fokkers uit een andere rasvereniging. Terwijl dit juist zinvol zou zijn om directe winst te behalen bij onze doelstelling de genetische diversiteit te vergroten.
Namens de overige bestuursleden wens ik u en jullie alvast fijne feestdagen toe en een gelukkig en gezond 2023. Laten wij binnen de Drentenwereld 2023 uitroepen tot het jaar van de verbroedering en verandering.
Dit alles in het teken van en voor ons geliefde ras “Drentsche Patrijshond”.
Joost Wegink
Voorzitter SDPH